VM i segling, eller Sailing World Championships som det är känt som internationellt, är en internationell seglingstävling som började arrangeras så sent som år 2003. Sedan dess har det arrangerats vart fjärde år, vilket innebär att det ännu inte har hållts så många tävlingar i VM i segling. Man använder idag VM som de två första kvalificeringsevent där de deltagande länderna får vara med och tävla om att knipa en plats i OS i segling. Världsmästerskapen har därmed blivit väldigt viktiga inom seglingskretsar, då alla vill ha en plats i de prestigefyllda Olympiska Spelen. I år, 2018, börjar VM i segling 30 juli.

Det tävlas i flera olika klasser under VM och delas ut medaljer i respektive klass. Det land som vunnit flest guld i VM i segling är Australien som har hela sju guldmedaljer. Därefter kommer Storbritannien med sina sex guld och Nederländerna kommer på en tredje plats med fem guld. Sverige har ännu inte lyckats knipa någon guldmedalj men de har, precis som grannlandet Finland, två silver i sin ägo och ligger därmed på en delad 21:a plats. De mästerskap som World Sailing arrangerar är Initiated Championships, Sanctioned World Championships och Class World Championship. Det som skiljer dem åt är utrustningen som används.

Klasser i VM i segling

De klasser det kommer tävlas i under VM i segling 2018 är 12 till antalet. I en del tävlar man med herrlag och i en del med damlag, men det finns även mixade lag. De klasser som herrar tävlar i är 470, 49er, finnjolle, laser, formula kite och RS:X. Damer tävlar i laser radial, 470, 49er FX, formula kite och RS:X. I Nacra 17 tävlar man med mixad besättning. Vilka klasser det tävlas i skiljer sig lite åt från år till år men dessa är alltså de det kommer tävlas i under VM i segling som hålls i Danmark sommaren 2018.

Vinnarna av mästerskapen

sailsÅr 2003 var det Storbritannien som lyckades bäst med två guld och totalt fem medaljer. Nästa VM, 2007, var de återigen bäst då de kammade hem ytterligare två guld och hela sex medaljer totalt. 2011 hölls VM i Australien och det var värdlandet som placerade sig bäst med totalt tre guld. 2014 blev Frankrike vinnare då de vann tre guld och sammanlagt fick med sig fyra medaljer hem. Vem som vinner detta år är svårt att förutspå men tävlingarna kommer att hållas i Danmark detta VM och man hoppas på att fler än 100 nationer ska delta.

VM i Danmark

År 2018 hålls VM i segling i Danmark, närmare bestämt i Århus. Vilka klasser det kommer att tävlas i kan du läsa om i ett tidigare stycke i denna artikel. Både herrlag, damlag och mixade lag kommer delta och man hoppas i år kunna slå rekord med antal deltagande nationer. Som mål har man att över 100 länder ska delta i tävlingarna och det känns inte omöjligt att uppnå. Redan då de första världsmästerskapen arrangerades deltog hela 71 nationer. Sedan har det ökat till 83, vilket var antalet nationer år 2014. Tävlingarna börjar den 30 juli och avslutas den 12 augusti.