Vare sig du har bestämt dig för att sälja din båt eller köpa en ny finns det flera faktorer du måste ha i tanken. Speciellt om du köper eller säljer privat. Det finns dessutom flera alternativ att välja mellan, till exempel sälja/köpa via ett företag som tar hand om hela försäljningen/köpet, till exempel kvd.se som sköter bilförsäljningar, eller om du vill sköta hela affären själv. Det spelar ingen roll ifall det är ett annat motorfordon du är intresserad av att köpa eller sälja, försäljningen går nämligen till på ett liknande sätt.

Tips när du ska sälja ett motorfordon

Att sälja en båt privat går till på samma sätt som att sälja bil privat i det att du måste sätta ett rimligt pris, se till att ha alla dokument till båten och lägga ut annonser. Det finns dessutom företag som kan sköta hela affären åt dig, precis som när det gäller bilar. Kvd.se är en hemsida där du kan både köpa och sälja bilar, det finns liknande företag som fokuserar på båtförsäljningar istället.

Vill du däremot sköta allting själv och inte använda dig av en sida som kvd.se finns det några viktiga punkter att tänka på:

  • Det allra viktigaste du måste komma ihåg är att skriva ett köpeavtal. Det gäller både när du ska köpa och sälja ett motorfordon.
  • Den andra punkten är att du måste förbereda fordonet. Det är nästan lika viktigt som köpekontraktet. Du förbereder bäst genom att först värdera fordonet för att få en idé om ett rimligt pris, sedan tvättar och städar du fordonet noga och sist men inte minst måste du leta reda på alla dokument.
  • Annonsera. För att få din båt eller bil såld måste du självklart annonsera. För att nå en större grupp människor rekommenderas det att du annonserar på flera ställen. Både på nätet och i fysiska världen. Se även till att ta flera bilder på fordonet.

Tips när du ska köpa ett motorfordon

När du istället vill köpa en båt eller annat fordon finns det ett antal tips på hur du bör gå till väga. Det första är givetvis att hitta den båt eller bil du är intresserad av. När du hittat det fordon du vill ta en närmare titt på finns det även här ett antal punkter att tänka på:

  • Provkör! Det är viktigt att du provkör fordonet och testar hur allting fungerar. Det spelar ingen roll ifall säljaren säger att allting fungerar som det ska. Det är viktigt att du som köpare undersöker fordonet.
  • När du undersöker fordonet bör du också kolla upp alla dokument. Dubbelkolla att ägaren verkligen äger fordonet.
  • Köpekontraktet är lika viktigt för köpare som det är för säljare. Skriv ner allting som ni kommer överens om och ifall du ska betala en mindre summa till att börja med är det viktigt att du får ett kvitto på detta.

Ett tips är att du besöker företagen som sköter hela affären. På så sätt behöver du inte oroa dig lika mycket över att fordonet är stulet eller att någonting är trasigt.