Hela havet ligger öppet, lägg dig och lyssna på vågorna och måsarnas skriande, för ett båthus har alltid havet som närmsta granne. Skapa en ombonad, harmonisk och rustik känsla med ett marint tema i båthuset. Låt skärgården, drivved och havet få flyta in i detaljerna och skapa den rätta marina känslan!

Återanvänd och skapa nytt

Tänk återanvänd utifrån alla gamla material, ting och föremål som i första hand förknippas med havet, skärgården och båtar. Ett gammalt ankare kan få bli takkrona, gamla bräder eller drivved kan bli hyllor eller bord. Sätt galgar i ett gammalt fiskenät och låt det bli en plats där man hänger av sig ytterkläderna. Färgsättningen bör vara blygsam, tänk gråa, svarta eller mörkblåa toner och låt även trä och dess patina framhävas på olika sätt i inredningen. Interiören behöver inte uteslutande vara återanvänd, en del nya inredningsartiklar är som klippta och skurna för att passa in i ett rustikt båthus. Segla in på Inredningsshoppen och hitta nätets bästa inredningsskatter – för att förgylla känslan av både gammalt och nytt.

En tematisk interiör

Stilen i ett båthus kan med fördel blandas av både auktionsfynd, hittegods och arvegods. Faktum är att det går att blanda rätt friskt om man behåller det maritima temat som den röda tråden i inredningen. Läser man expressen.se och deras artiklar i Leva & Bo om specifikt inredning, inser man snabbt hur viktigt det är med ett tema – detta för att skapa rätt inredningskänsla. Man förstår att det är detaljerna som skapar helheten. Låt därav fantasin flöda kring maritima detaljer!

Lyktor, värme och ljus

Vad kan passa bättre i ett båthus än gamla fotogenlampor? Eller signallyktor från en gammal fiskebåt? Om du är kreativ, varför inte göra en egen lykta av drivved och sätta värmeljus i den? Oavsett val av lyktor, värme och ljus skapar dessa alltid en härlig ombonad känsla! Mässing är ett annat material som är starkt förknippat med fartyg och båtar, därav är mässingsknoppar, mässingsljusstakar eller andra detaljer i mässing ofta helt rätt i ett maritimt tema.

Detaljer och kuriosa

Gamla sjökort, svartvita fotografier, tullstämplar eller annan kuriosa kan med fördel ramas in och hängas upp på väggarna för att på så sätt skapa historiens vingslag i båthuset. Får du fatt på gamla segel kan dessa sys till bordsdukar, gardiner eller sittkuddar. Riktigt gamla segel är ofta gjorda av slitstarka material som hampa, lin eller olika bomullsblandningar och dessa kommer väl till pass för att sys om till olika textilier. Detaljer och kuriosa är nästan ett måste om du på allvar vill skapa ett rustikt marint tema i båthuset. Låt gamla rep och tampar bli hängare för handdukar, kläder eller filtar. Gamla kräftburar kan sättas upp som förvaringsboxar, eller förvandlas till lyktor, en gammal åra kan hängas upp i gamla rep och tampar. Montera moderna spotlights på ena sidan och ni har en vacker lampa för ett helt långbord! Det är egentligen endast er egna fantasi som sätter gränserna för vad gamla ting och kuriosa kan inrymma för nya interiöra användningsområden i ett båthus.