mat på båtBåtlivet erbjuder många härliga njutbara stunder som man kan titta tillbaka på under vintern, när vikarna täcks av is och gatorna är snöblaskiga. Grillning är definitivt ett fint ögonblick i samband med båtturer!

Fiska och grilla

Vad kan vara mer ekologiskt och miljövänligt än att grilla fisken som du precis har fångat upp från havet? Släng på matfisken på en grill från bluegaz.se och vänta på att få sätta tänderna i färsk, och obehandlad fisk! Givetvis kan du också grilla medhavd fisk eller kött, men har du möjlighet att fiska och har tillstånd för det är det helt perfekt!

Säkerheten

Säkerheten kommer alltid först, hur tråkigt det än må låta. Om du väljer att grilla (speciellt med kolgrillar) måste du vara mycket varsam och se till att brandsläckare finns ombord på båten, i direkt anslutning till grillen. Grilla aldrig i busväder på båten eftersom grillen då förflyttas av vågorna som skvalpar mot skrovet. Ha gärna på dig flytväst och drick inte alkohol innan och under själva grillningen. Håll dig på behörigt avstånd från eventuella gasoltuber som kan antändas av gnistor från grillen. Informera medpassagerare om eventuella faror och risker samt vad de kan göra för att underlätta grillningen. Se till att den som grillar får vara ostörd under sitt arbete.

Elgrillar är de säkraste att ha på en båt eftersom ingen öppen eld skapas. Det är också smidigt och miljövänligt, du slipper frakta med dig otympliga grillkol-förpackningar.

Grilla på klippor

Sverige är ju ett underbart land för alla naturälskare som gratis kan nyttja allemansrätten. Allemansrätten för dock med sig några krav på brukaren. Detta gäller speciellt grillning och camping, fråga alltid markägaren innan du utför dessa aktiviteter. Du får inte grilla direkt på klipporna genom att bilda en hög av exempelvis vedklabbar. Direkt eldning på stenhällar och klippor kan skapa sprickor och sot-fläckar. Dessa skador är bestående och går inte att åtgärda. Om du blir upptäckt får du räkna med att bli lagförd för dessa incidenter.

Färjor som grillar

Stora passagerarfärjor och en del yachter ha fullutrustade kök med grillmöjligheter. Du som gäst kan ägna dig åt avkoppling medelst en grillad kött- eller fiskdelikatess ihop med ett glas vin. Det är något magiskt över att se en solnedgång på havet, där allt som omringar en är vatten. Grillad mat är en stämningshöjare och sätter igång samtal. Fråga gärna kocken om vilken grill de använder sig av, kanske blir du inspirerad?